Esteajatusten pähkäilyä

Oletko koskaan miettinyt esteajatuksia? Niitä ajatuksia jotka tulevat päähäsi vaikka et haluakkaan ja pistävät sinut elämään elämääsi erilailla kun haluaisit?

Minä tutustuin näihin esteajatuksiin Psyykkisen valmennuksen- koulutuksessa muutamia vuosia sitten. Siellä opin, että ensimmäisiä askeleita omien arvojen mukaisen elämän elämiseen on esteajatuksien tarkkailu. Jos et tiedä missä kohtaa menee vikaan, niin et pysty mitään muuttamaan.

Me uskomme mitä aivomme meille sanovat. Jos koko ajan hoet jotain, niin se luultavammin tapahtuu. Minä hokasin ensimmäisen esteajatukseni jo koulutuspäivänä. Kannoin ruokatarjotinta ja halusin mennä portaita alaspäin. Aivoni sanoivat että "kaadun kuitenkin". Pysähdyin ja huomaisin tämän ajatuksen. Hymähdin itsekseni ja sanoin ajatuksissani, että tämähän on esteajatus. Koittaa estää minua toteuttamasta jotain, koska aivoni väittävät että sitten tapahtuu jotain kauheata. En kuunnellut tätä ajatusta ja selvisin portaat hienosti.

Tämä oli nyt yksi esimerkki esteajatuksista. Niitä voi olla monenlaisia. Voit esimerkiksi aamulla ajatella, että töiden jälkeen menen ulos lenkille. Päivän aikana sitten aivot rupeavat kertomaan sinulle, että se ei ole hyvä asia, et kuitenkaan jaksa, pitäisikö sittenkin jättää menemättä jne. Ja kun kuuntelet tätä aivojen tuottamaa "tarinaa" tarpeeksi, saatat luovuttaa. Illalla sitten ihmettelet, että hitsi en taaskaan mennyt ulos, vaikka niin ajattelin. Ja seuraavan aamuna tämä sama alkaa uudestaan.

Esimerkkejä on monta, mutta yhteistä näille on että nämä esteajatukset estävät sinua elämästä sitä elämää mitä oikeasti haluat. Tottahan on, että me emme voi vaikuttaa ajatuksiimme. Hassua on, että jos yritämme olla ajattelematta jotain, niin ajattelemme varmasti tätä asiaa. Joten ensimmäinen askel on, että huomaat nämä ajatukset, pysähdyt niiden ääreen. Ja sitten jossain vaiheessa opit olemaan kuuntelematta näitä ajatuksia ja pystyt toimimaan enemmän siten miten on sinulle parhaaksi.

Oletko huomannut jotain esteajatuksia elämässäsi, jotka pistävät sinut elämään arvojesi vastaisesti? Olisi mielenkiitoista kuulla sinun kokemuksiasi tästä.

Esteajatuksien havannointi terveisin

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikkulaukku

Pyöräilyä