Mitä liikunta merkitsee?

Mitä liikunta merkitsee minulle? Lähdin miettimään tällaista asiaa tuossa muutama päivä sitten. Tuumasin, hetken mietittyäni, että paljon enemmän kuin ennen. Halusin koota ajatukseni ylös ja haastaa myös teitä muita miettimään mitä liikunta merkitsee sinulle juuri nyt?

Liikunta merkitsee minulle nykyään aktiivista ja sosiaalisempaa elämää, hyvää oloa ja mieltä. Sen avulla saan mieleni pois kuormittavista asioista ja mieleni on myös rauhallisempi myös liikunnan jälkeen. Liikunta merkitsee vastuun ottamista omasta kehosta ja mielestä, oman ainutlaatuisen kehon rakastamista. Siitä huolehtimista ja päivittäisten päätöksien tekemistä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Mitä liikunta merkitsi minulle ennen? Rehkimistä, epämukavuusalueelle menoa, ahdistusta. Ajatuksen: en kuitenkaan jaksa / pysty. En nähnyt hyötyä miksi liikkua, miksi vaivata itseänsä, miksi hikoilla. Omat ajatukseni ja tunteeni estivät ”ylimääräisen” liikkumisen.

Mitä tässä välissä tapahtui? Yhtenä päivänä totesin, että nyt minun pitää ruveta huolehtimaan itsestäni. Tästä on about 5 vuotta ja näihin vuosiin on mahtunut monta onnistumista ja epäonnistumista. On pitänyt kokeilla monia eri tapoja toteuttaa omaa liikkumista, että on löytänyt itselle mieluiset tavat ja matka jatkuu.

Päänsisäisen ajatusmaailman muokkaaminen on ollut myös tärkeätä. Jos olisin pitänyt kiinni vanhasta ajattelutavastani, en olisi löytänyt liikunnan iloa. Omien ajatuksien muokkaaminen ei ole helppoa, mutta onnistuu kun löytää sen oikean syyn, on utelias ja ei heti torppaa uusia asioita.

Olen myös oppinut, että liikunta on laaja käsite. Ennen se tarkoitti vain yhden teon suorittamista, liikkumiseen lähtemistä. Vaikka se vieläkin osittain tarkoittaa sitä, niin nyt liikunta pääosin sisältyy syvällisemmin arkeeni. Mm. jokainen askel on liikkumista, joten jos otan muutaman askeleen enemmän kun normaalisti, olen jo aktiivisempi, liikun enemmän.

Ihminen on rakennettu liikkumista varten. Meidän keho ja mieli oikein huutaa apua, jos emme liiku. Kuuletko sinä oman kehosi avunpyynnön? Minä en ennen kuullut, mutta nyt kun osaan kuunnella itseäni paremmin, kuulen kehoni viestit paremmin. Liikunnan terveysvaikutukset mieleemme ja kehoomme ovat kiistattomat. Usko pois vain, kun liikut, voit paremmin, ei välttämättä tarvitse ravata lääkärissä niin usein. Ja kun voit paremmin, sinun elämäsi on laadukkaampaa. Sinun pitää löytää vaan se oma tapasi toteuttaa liikkumista.

Liikunta edesauttaa myös sosiaalisen elämän ylläpitämisessä, estää syrjäytymistä. Usein kuulee sanottavan, että liikkuisi enemmän, mutta kun ei ole kaveria joka lähtisi vaikka lenkille. Uskallan väittää, että näitä ihmisiä on paljon, jotka tätä ajatusta pyörittelevät, mutta eivät saa kuitenkaan aikaseksi kysyä keneltäkään. Mahdollisesti siellä on joku esteajatus, joka estää tämän toiminnan. Olisiko tänään kuitenkin heittää se esteajatus romukoppaan ja kuitenkin pyytää kaveria lenkille?

Koska itse olen oppinut asiat kantapään kautta, haluan omalta osaltani opettaa muille, ehkä vähän helpomman tien, miksi liikkuminen kannattaa.

Jokainen voi löytää sen oman liikunnan ilon, usko pois! Ja jos et usko, mieti miksi et usko ja heitä se ajatus sitten romukoppaan.

Paasaus terveisin

entinen liikuntaa vieroksuva yksilö, nykyinen aktiviinen kehoaan ja mieltään rakastava tyyppi

Mari Metsälä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torstain tuumailut

Telttaretkellä Pirkan Taival, Päivä 1

Haaveita kohti askel askeleelta?